Mentalna aritmetika – Novi trend u razvoju intelektualnih sposobnosti dece

Smartacus obrazovni centar

Detetov razvoj započinje od prvih dana njegovog života. Kako odrasta, potreban mu je profesionalni uticaj nastavnika, koji će moći pravilno da procene detetovu sposobnost i usmere ga u pravilnom kreativni pravcu. Mentalna aritmetika je jedna od metoda koja razvije mentalne sposobnosti deteta tako da bilo koji aritmetički zadatak za njega postane jednostavan i brz proračun.

Korene mentalne aritmetike treba tražiti u antici. Metodologija se zasniva na upotrebi drevnog „kalkulatora“ – abaka, napravljenog u Kini pre 5 hiljada godina. To je pravougaoni okvir sa 13 povučenih vertikalnih žica, svaka sa po 5 žica. Svako od pet žica ima svoju svrhu. Međutim, prema rečima stručnjaka, alat drevnih računa bio je korisniji za decu.

Njihova upotreba u obrazovnom procesu takođe je doprinela formiranju novog programa, nazvanog „mentalna aritmetika“. Prvi put je pokrenut u Aziji 1993. Trenutno postoji oko pet hiljada obrazovnih centara u 50 zemalja. Najaktivnije u tom pogledu su škole u Sjedinjenim Državama, Austriji, Kanadi, Australiji, Tajlandu, Kini i na Bliskom Istoku, Rusiji, Kazahstanu..

Zašto je detetu to potrebno?

Radeći levom rukom, “okrećemo” desnu hemisferu – levo, desnom rukom. Istovremeni rad obe hemisfere ima veliki potencijal za razvoj deteta. A funkcija mentalne aritmetike je da uključi čitav mozak u obrazovni proces. To je zbog izvršavanja operacija na računima sa obe ruke. Mentalna aritmetika ne samo da pomaže u savladavanju veština brzog računanja, već doprinosi i razvoju. Ako moderni kalkulatori opuštaju mentalne procese, Abakus, za razliku od kalkulatora, trenira i poboljšava ih.

Kome je namenjena Mentalna aritmetika?

Tokom perioda od 4 do 12 (ponekad i do 16) godina, najaktivniji razvoj mozga se dešava kod ljudi. Zbog toga bi u ovom periodu trebalo pravilno steći osnovne veštine. Zbog toga stručnjaci preporučuju deci da uče strane jezika, uče da sviraju na muzičkim instrumentima i druge aktivnosti u određenim uzrastima. Mentalna aritmetika se skladno uklapa u ovu listu. Stimulisanje ove vrste rada na mozgu doprinosi lakšem, produktivnijem i većem učenju.

Ciljevi i rezultati

Glavni ciljevi Mentalne aritmetike su koncentracija pažnje, razvoj fotografskog pamćenja i kreativnog mišljenja, rasuđivanje i mašta, slušanje i posmatranje. Profesionalnim pristupom i uspešnim postizanjem ciljeva dete u mislima može da obavlja složene računske zadatke.

Program ne pokriva samo matematičko polje, već takođe pomaže detetu u drugim akademskim oblastima. Daje mu samopouzdanje, omogućava istovremeno suočavanje sa mnogim stvarima.